Spre deosebire de Crăciun, Paștele cade, în mod curios, într-o dată diferită în fiecare an. Deși Paștele este întotdeauna într-o duminică, sărbătoarea poate avea loc uneori în martie, iar în anul următor la sfârșitul lunii aprilie. Anul acesta, pentru creștinii occidentali Paștele a avut loc duminică, 9 aprilie, în timp ce creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele duminică, 16 aprilie.
Deci, care este motivul pentru această schimbare?
Calendarul Paștelui se bazează pe calendarul lunar, spre deosebire de calendarul solar. De asemenea, are legătură cu faptul că sărbătoarea trebuie să aibă loc în anumite zile ale săptămânii, respectiv Vinerea Mare, Sâmbăta Mare, Duminica Paștelui și Lunea Paștelui.
Conform calendarului solar, pe care Occidentul îl folosește în viața de zi cu zi, un an este măsurat printr-o rotație a Pământului în jurul Soarelui, echivalentul a 365 de zile.
Cu toate acestea, calendarul lunar se bazează pe ciclurile lunare ale fazelor Lunii. Astfel, conform acestui calendar, o lună are are 29,5 zile. Un an total este de 354 de zile și câteva ore, cu o fracțiune mai scurt decât anul solar, potrivit IFL Science.
Data Paștelui pentru creștinii occidentali, spre deosebire de creștinii ortodocși răsăriteni, are loc în prima duminică care urmează primei Luni pline după echinocțiul de primăvară din nord.
Întrucât echinocțiul a avut loc pe 20 martie anul acesta, următoarea „Lună roz” plină a răsărit joi, pe 6 aprilie 2023. Prin urmare, data Duminicii Paștelui este prima duminică care va avea loc după aceasta, care se întâmplă să fie 9 aprilie 2023.
Paștele este sărbătoarea creștină care celebrează moartea și învierea lui Iisus Hristos. Așa cum spune tradiția, profetul a fost răstignit pe cruce în Vinerea Mare. Sâmbăta sfântă marchează ziua în care trupul său a zăcut în mormânt, în timp ce Duminica Paștelui este ziua în care se spune că a înviat din morți.
Schimbarea datelor are loc pentru că este important ca Duminica Paștelui să cadă într-adevăr într-o duminică.
Motivul pentru care Paștele urmează calendarul lunar, spre deosebire de cealaltă sărbătoare creștină majoră, Crăciunul, este mai puțin evident. Totuși, probabil că are legătură cu originile Paștelui din Pesah, o sărbătoare evreiască importantă care comemorează eliberarea poporului evreu din sclavia din Egipt. Deoarece calendarul lunar se bazează pe ciclurile lunare, Paștele urmează, de asemenea, această tendință.
Calendarul sărbătorilor legale 2023. Câte zile libere avem în 2023?
De ce este Învierea Domnului (Paștele) cea mai mare sărbătoare creștină
Piscina din Siloam, locul străvechi în care Iisus Hristos ar fi înfăptuit miracole